HomeComunaPrimariaAlbum fotoHarta siteGDPRContact
Comuna
     Scurt istoric
     Localizare
     Obiective istorice
     Personalitati
     Cultura
     Traditii si obiceiuri
     Religia
     Evenimente importante
     Populatia
     Economie
     Turism
     Informatii utile
     Cetateni de onoare
     Localitati infratite
Comuna >> Obiective istorice

Obiective istorice

 

            Comuna Udesti aduna pe teritoriul sau monumente istorice si culturale, atât de interes local, cât si national, si vestigii din  Epoca Medievala, Epoca romano-bizantina  din  sec. XV, sec. VI – VII care reprezinta adevarate surse de atractie pentru turisti.

Biserica „Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul” Reuseni”

Biserica „Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul” se afla la 16 km de Suceava si este ultima ctitorie a Domnitorului Stefan cel Mare. Pe locul unde este zidita  biserica, la data de 15 noiembrie 1451, a fost taiat capul voievodului Bogdan al II-lea (1449-1451), tatal lui Stefan cel Mare - la o nunta, de catre Petru al III-lea Aron (domnitor al Moldovei în perioadele 1451-1452, 1454-1455 si 1455-1457), care venise cu armata asupra lui Bogdan ca sa-l scoata din scaunul domnesc. Bogdan al II-lea a fost înhumat în Securiceni, cam la 10 kilometri de Reuseni. Piatra de mormânt gasita aici arata ca domnitorul nu a fost înhumat  în Biserica din Reuseni, asa cum voia sa faca Stefan cel Mare.

 Constructia bisericii a fost începuta la data de 8 septembrie 1503 de catre, dar cum domnitorul a murit între timp, biserica a fost finalizata la data de 18 septembrie 1504 de catre fiul sau, domnitorul Bogdan al III-lea (1504-1517).  Biserica face parte din Patrimoniul Cultural National  al României, având codul de înregistrare SV-II-m-A-05631.01

Accesibilitate: Biserica „Taierea capului Sf. Ioan Botez?torul”, este situata în partea centrala a localitatii, la aprox. 1km de la intratea în sat, existând drum asfaltat pâna la biserica.

Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserica” din Manastioara

Biserica de lemn cu hramul Intrarea Maicii Domnului în biserica din Manastioara a fost construita în secolul al XVIII-lea în satul Manastioara din comuna Udesti (aflata în judetul  Suceava). Biserica de lemn din Manatioara face parte din din Patrimoniul Cultural National al României, având codul de clasificare SV-II-m-B-05567.

Accesibilitate: Biserica de lemn din Manastioara este situata în partea de V a localitatii, într-o zona oarecum izolata de satul Manastioara, în cimitirul satului, pe un deal în mijlocul padurii. Drumul spre biserica este anevoios, fiind de fapt doar o poteca prin padure.

Situl Arheologic „La Cânepiste”

Este localizat în satul Udesti, la cca 500 de m de grajdurile CAP si prezinta urme de locuire umana, respectiv de asezare si necropola din Epoca Medievala, Epoca romano-bizantina  din  sec. XV, sec. VI - VII .  Acest sit face parte din Patrimoniul Cultural National al României având numarul de înregistrare SV-I-m-B-05-441 (asezarea-SV-I-m-B-05-441.01, necropola - SV-I-m-B-05-441.02).

Ruinele Curtii Domnesti de la Reuseni

Ruinele Curtii Domnesti de la Reuseni  dateaza din sec al XV-lea si se afla pozitionate la 200 m de biserica din Reuseni. Conform Letopisetului Moldovei, aceste ruine apartin Curtii Domnesti a lui Bogdan II-lea, tatal lui Stefan cel Mare ” Dupa ce treci prin Rus - Manastioara, se ajunge repede la Reuseni, asezare care se afla sub un deal acoperit cu vii îngrijite. Sub ele se vad case rasfirate în mijlocul gospodariilor de sat îmbelsugate. Un manunchi de copaci batrâni arata locul curtii domnesti, iar în altaparte, la stânga, se tupileaza biserica ridicata de Stefan cel Mare, în amintirea tatalui sau Bogdan, care a fost ucis într-o revarsare de zori de catre fratele sau vitreg Petru Aron de dragul domniei. ” Ruinele Curtii Domnesti de la Reuseni fac parte din Patrimoniul Cultural National  al României.

 


  Anunț colectiv comunicare acte administrativ fiscale-instiintare de poprire

  Comunicat demarare proiect

  Publicare_PUZ_FERMA_NICOARA

  ANUNT_LICITATIE_INCHIRIERE_LIVADĂ

  Licitatie publica pentru inchirierea suprafetei de 22,0492 ha livada

  H.C.L. NR. 5/2018 A C.L. UDEȘTI-privind aprobarea organizării pășunatului și exploatării pășunilor, aflate in domeniul privat al comunei Udești, județul Suceava

Stiri din tara

horoscop
 
Link-uri utile
  siimp.cjsuceava.ro

 
 HomeComunaPrimariaAlbum fotoHarta siteGDPRContact  
 
×